Дежурен стоматолог-хирург от ВМА

Един интересен сайт на стоматолог-хирург

В днешната ни реклама искаме да ви представим един интересен сайт на стоматолог-хирург. Тук освен обичайната информация ще откриете много забавни неща в категория „ЗАБАВНО“ и ще се разтоварите и заредите с положителна енергия. Има много полезна информация, за която едва ли сте се замисляли,ако не Ви се е налагало. Ето една интересна статия от доктор Трендафил Василев:

Мъдреците-проблеми,които причиняват,показания за изваждането им

Начинът на живот и хранене при съвременния човек обуславят и промени в анатомията му.Използването на мека ,обработена храна за разлика от вековете,когато човек се е хранил със полусурова храна е довело до намаляване размерите на челюстите в резултат на което няма място за поникването на мъдреците. Мъдреците остават ретинирани в костта и така позиционирани могат да доведат до различни усложнения.Някои от тях са образуване на кисти,често се наблюдава възпаление на околната лигавица , появата на кариес на мъдреца или разрушаването на предния молар.Често усложнение е изкривяването на съзъбието,което налага по-късно носенето на скъпи брекети и ортодонско лечение.Наличието на тези фактори налага ранното изваждане на мъдреците с оглед предотвратяването им.Вариациите при позиционирането на мъдреците изискват правилен подход по отношение сепарирането на зъбът и минимално по обем отнемане на околозъбната кост.

Операциите върху мъдреци са абсолютно безболезнени и в зависимост от степента на трудност отнемат от 15 до 130 минути.

СЛОЖНОСТТА НА ЕКСТРАКЦИЯТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ:

 • посока , наклон и ъгъл за мъдреца спрямо предния зъб
 • преден ръб на долната челюст
 • ретенционна дълбочина
 • отношение към околните тъкани, синуси,долночелюстен канал, съдове и нерви

Само след анализа на тези данни може да се прецени оперативният подход и цената.Освен набор от качествени инструменти и общото здравословно състояние на пациента е важна добрата ренгенова снимка.Желателно е ортопантомограма. Липсата на опит и непознаването на оперативните методи води до трагични ситуации като 4-5 часово вадене на зъб, неефикасно действие на упойката поради неопитност на стоматолога. По-късни усложнения , някои от които -тежки, като например фрактура на долната челюст или счупване на тубера на горната челюст или вкарване на зъба в синуса. Среща се и развите на остеомиелист-трудно лечима диагноза,изискваща продължително лечение. И ако преди 1989 година екстракции на мъдреци се правеха само от хирурзи ,сега от меркантилност или излишно самочувствие го правят и доста неопитни колеги.Затова сайтовете са пълни с ужасяващи разкази за изваждане на мъдреци,което по същество е средна по трудност според Световната здравна организация оперативна интервенция.

За съжаление НЗОК не заплаща този вид операция и всяко лечебно заведение изисква заплащане според различни цени започващи от 150лв и достигащи до 1800лв. След оперативното лечение  е важно да бъдат назначени съвременни медикаменти за избягване на усложнения.Постоперативните проблеми,които са нормални ,типични при затруднени екстракции са оток в областта на операцията,ограничено отваряне на устата и болка ,затова комплексното и правилно лечение спомага за отсраняване или намаляване на тези симптоми.

Източник на статията е сайта на доктор Трендафил Василев.КЛИКНЕТЕ ТУК;

One thought on “Дежурен стоматолог-хирург от ВМА

 • 25.10.2018 at 14:26
  Permalink

  Здрасти, искам да попитам колко струва ваденето на зъб и включена ли е упойката?

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *