Статии за мъдреци от дежурен стоматолог-хирург д-р Трендафил Василев

Изваждане на долни ретинирани мъдреци

Изваждането на долни ретинирани мъдреци понякога е доста сложна операция и ако не се проведе компетентно , може да доведе до сериозни усложнения. Изваждането на зъба става чрез интраорален достъп от добре подготвен хирург. Разполагането с нужния инструментариум и опит са от съществено значение при операцията. Оперативният подход зависи от разположението на зъба , посоката на наклоняване и ъгъла спрямо предния молар. Съществени фактори са отношението към предния ръб на възходящото рамо на долната челюст, ретенционната дълбочина, дължината и броя на корените, близостта до мандибуларния канал, височината на алвеоларния ръб дистално от мъдреца. Разделянето на зъба на две части –одонтотомия или на три с разделянето на корените е оперативен вариант. Прави се триъгълен разрез на лигавицата и периоста букално във вестибулума. Задължително е да се открие изцяло коронката на зъба и премахването вестибуларно на покриващата го кост до нивото на екватора. Луксира се елеватор и се екстрахира. Оперативният план често налага одонтотомия на мъдреца. Промива се с физиологичен разтвор, кюретира се и се заглаждат острите костни ръбове , и се зашива мукопериосталното ламбо. Не е необходимо да поставят много плътни шевове поради наличието на голям костен дефект и образуването на хематом. Задължително се прави от 5 до 7 дни антибиотична защита , аналгетици и миорелаксанти при очакван тризмус.

Усложнения при екстракции на долни мъдреци

Дълбокото разположение на мъдреците и отношението им към долночелюстния канал при пациенти над 25 год. е желателна 3Д графия. Триизмерното изображение дава ясна представа за техниката и съпътстващите рискове. Травмирането на лингвалния и долночелюстния нерв са в пряка връзка с дълбочината на мъдреца, нуждата от резекция на корените и коронковата част и възрастта на пациента. Оперативната техника за отстраняването на мъдреците е от съществено значение за нежелани усложнения за увреждане на околните анатомични структори. Опитът и наличието на качествени инструменти намаляват значително % на усложнения. Правилно е дисталният разрез да се прави под ъгъл 45 градуса спрямо втория молар и вестибуларно до средата му. Така се открива оперативно поле с минимален риск за увреждане на езичния нерв. Луксирането с остър инструмент в периодонталната цепка се предхожда от достатъчно по обем отстраняване на вестибуларната кост до нивото на шийката на мъдреца. Според ъгъла спрямо втория молар нерядко се налага с турбинен наконечник резециране на част от коронковата част на мъдреца. За да се избегне фрактура на долната челюст луксирането се извършва внимателно без излишно травмиране и поетапно се отнема костна тъкан около зъба до степен неговото леко екстрахиране. Промиването с физиологичен разтвор и кюретажа спомагат за атравматичното зарастване на костната рана. След зашиване на ламбото използването на широкоспектърни антибиотици и болкоуспокояващи предпазва от инфектиране на оперативната рана. Акцентира се върху устната хигиена и вида на използваната храна.

Усложнения след екстракция на мъдреци

При екстракция на мъдреци усложненията могат да се групират в две групи: общи и местни.

Общи:

-инфаркт,

-инсулт

-синкоп

– колапс

– хистеричен припадък

-алергични реакции

Местни:

счупване на тубера на горната челюст

– счупване на долната челюст

– перфорация на синус максиларис

– прекъсване на съдовонервния сноп на долната челюст

– кръвоизлив по време и след екстракцията

– възпалителни процеси след екстракцията,

-болки и тризмус след екстракцията , придружени с масивен оток на меките тъкани

Подробната анамнеза в голяма степен може да ограничи риска от тях. Важни са придружаващите заболявания и лекарствата , които приема болният. Особено значение има приема на антикоагуланти, които нарушават кръвосъсирването. Оценката на  време на кървене при норма едно до девет минути ,протомбиновото време и INR. Първото определя времето за образуване на фибринов съсирек и с референтни стойности 9,5-14сек/ 70-130% . INR e в норма от 0,9 до 1,5 . Съобщаването за прием на синтром или варфарин  е основание за по-специален подход към екстракцията.

Препоръчителни нива за хирургична интервенция със стойности под 2 INR.

Над тези стойности са важни месните хемостатични средства и плътно зашиване на раневата повърхност. Проучване в Калифорния обхващащо всички орални хирурзи, насочено за честотата на увреждане на нервус алвеоларис инфериор и нервус лингвалис показва ,че 535 орални хирурзи съобщават ,че при 94 ,5 % са имали увреждане на долночелюстен нерв и 56 % на езичния нерв. Проучване проведено неотдавна в САЩ при 4995 екстракции показва,че 50% от увреждането на долночелюстния нерв се възстановява за около 6 месеца. При някои пълното възстановяване на сетивността продължава повече от година и особено при възрастни пациенти.

Статията ще има продължение, но акцентирам върху документалното оформяне: декларация за информирано съгласие.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ Д-Р ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ В САЙТА МУ:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *