Някога запитвали ли сте се?

„Някога запитвали ли сте се?“

МИСЛИ  НА СТЕФИ ДУШКОВА

Някога запитвате ли се какво е българското общество? Ей така просто да сте някъде сред хората,да погледнете общата картина около себе си и да се запитате защо хората са такива..? Седиш си в автобус номер 111. Без да искаш настъпваш една възрастна дама,след което и се извиняваш доста пъти, тъй като се чувстваш много неудобно от случилото се и наистина не си искал да настъпиш жената. Тя те поглежда злобно и замълчава. След 3 минути застава пред теб,настъпва те нарочно едно хубаво, поглежда те злобно и от устата и излизат думите „Хубаво ли ти е?“.При което ти я поглеждаш смаяно и с недоумение защо възрастната дама реагира по този начин. Ти отново се извиняваш за случката преди 3 минути,а тя отново те поглежда злобно. Към първата врата две жени се карат защо едната не влиза по-навътре,а другата се бутала. Крещят си та целият автобус ги чува. Е,предполагам,че всеки би искал да си тръгне възможно най-бързо в този момент. Но в тази картина забелязвате ли злобата и несъобразителността на хората? Е,ще ви разочаровам,защото ще ви кажа,че тези хора стават все повече. Човечността на маса от населението изчезва…
Когато българинът се разхожда най-спокойно по уличката,ядейки си баничката,пред него се разиграва следната сценка:
3-ма полицаи задържат пиян велосипедист,той обаче се опитва да се измъкне и накрая се стига до юмруци в лицето. Нашият съгражданин отхапва от баничката,изважда си телефона и започва да снима. Застава на доста близко разтояние между боричкащите се мъже и влиза в ролята на главен оператор. Около разиграващата се сценка се струпва маса народ,част от който също вади телефоните си и започва да снима. Грозна гледка нали?
В онзи момент се запитах къде са моралните ценности и възпитанието на тези хора? Просто беше тъжно да наблюдаваш отстрани за кратък момент как българинът гледа сеир .Просто ужасно грозно….
Винаги като се случи нещо всички вадят телефоните си и снимат,смятайки,че като пуснат записа в социалните мрежи нещо ще се промени,просто като стоят и снимат…
Някой наистина действат правилно и правят нещо, за да променят аитуацията,но други просто гледат. Никой не желае да се меси никъде,всеки иска да му е сигурно и уютно,а ако някой има нужда от помощ ще го подмине или ще му направи една снимка колкото да го пусне в някоя група и отново нуждаещият се ще бъде подминат.
А и също така къде отиват отношенията помежду ни,в каква посока се развиват българските деца?
Три майки седят на една пейка на детската площадка с телефони в ръце и единият крак върху другия. След около десет минути към тях отива едно момченце и се обръща към майка си:
-Мамо,мамо може ли моя телефон?
Майката дори без да вдигне погледа си към момчето му отговаря загледана в телефона си:
– Вземи си го,в чантата ми е.
При което момченцето вади от чантата последен модел самсунг и отива при приятелчетата си. Всички се нареждат около него и в продължение на половин час зяпат екрана. След което започнаха да се карат кой кога да играе,караха се 10 минути докато накрая майките се сетиха да реагират.
Всички сме зомбирани в едни кутии и забравяме да живеем истински. Едно време майките и бащите ни не са искали да се прибират с часове,а сега всеки иска да си стои вкъщи за да цъка на компютъра или пък да циври на някой любовен филм.
Питам се само….в какво се превръщаме? …..
Потресена съм от всичко случващо се около мен“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *